VAN GOGH MAAND: Schilderen als Van Gogh

Tegenwoordig zie je in een hoop museumwinkels of hobbyshops wel een ‘schilderen als Van Gogh’ kit of een ‘Van Gogh kleurplaten’ boekje liggen. Je zou bijna denken dat er vandaag de dag in iedereen een Van Gogh schuilt! Maar is dat inderdaad zo? Voor VAN GOGH MAAND ging ik op onderzoek uit om de volgende vraag te kunnen beantwoorden: kan iedereen schilderen als Vincent van Gogh? En om daarachter te komen deed ik een workshop, gegeven door AmsterdamCanalPainting: de ‘Paint like Van Gogh Workshop’.

Paint Like Van Gogh

Kijk eens wat ik heb gemaakt! (Rebecca)

De mensen die mij volgen op instagram zagen een tijdje geleden de bovenstaande foto voorbij komen: een foto van mij met een schilderij van de zonnebloemen. Volgens mij spat de blijheid en trotsheid van de foto af. Ik kan nog steeds niet geloven dat IK dit schilderij heb gemaakt! 🙂

Rebecca aan het schilderen in Amsterdam..

Je kunt de Paint like Van Gogh workshop volgen in Amsterdam en wordt gegeven door een zeer professionele schilderes. De (gezellige!) workshop duurt ongeveer vier uur. Maar het is niet alleen gezellig; tijdens die vier uur werk je keihard aan jouw eigen Van Gogh creatie en tover je een zelfgemaakt schilderij tevoorschijn! Zie hier enkele voorbeelden op de instagram pagina van AmsterdamCanalPainting.

Recht houden… 🙂

Vincent van Gogh maakte veel gebruik van de nat-op-nat techniek: met deze manier van schilderen breng je laag op laag aan, nog voor de eerste verflaag droog is. En zo mengen de verfkleuren op een bijzondere manier met elkaar. Dit geeft een uniek effect en laat heel precies de verfstroken die jij gebruikt zien.

Laatste details

Tijdens de workshop krijg je hulp en concrete tips en tricks, o.a. over hoe je naar een voorwerp of persoon kijkt die je schildert. Ik betrap mezelf erop dat ik in het museum op een andere manier naar schilderijen kijk: ik probeer erachter te komen of ik kan zien wat de schilder(es) van het werk voor zich zag. En deze tip komt natuurlijk ook goed van pas voor de schetsen die ik maak!

Het resultaat

En voila: het resultaat mag er zijn! Na 4 uur hard werken is hier mijn versie van Vincent van Gogh’s ‘Zonnebloemen’.

De Zonnebloemen – Rebecca Hiemstra (2020)
Leidschendam

Dus.. kan iedereen schilderen als Van Gogh? Volgens mij heb ik het al een beetje verklapt in deze blog. Het antwoord is nee. Vincent’s stijl kun je gebruiken om je eigen schildertechniek te creëren. Je kunt zijn kleurtechniek gebruiken om je eigen kleurschakering te maken. En zijn schilderijen kun je gebruiken als inspiratie om je eigen versie te maken.

Uiteindelijk is er maar één iemand die precies als Van Gogh van schilderen. En dat is Vincent van Gogh zelf. En het schilderij ‘De Zonnebloemen’ van de bovenstaande foto.. Die is van Rebecca 🙂

Van Gogh Maand

Van 29 juli t/m 31 augustus is het VAN GOGH MAAND bij De K van Kunst! 

Klik hier om alle VAN GOGH MAAND blog posts te lezen.
Klik hier voor extra materiaal voor VAN GOGH MAAND op Instagram (zoals mijn avonturen bij de Paint like Van Gogh workshop!)
Klik hier voor meer informatie over de ‘Paint like Van Gogh Workshop’.

Bronvermelding:
instagram.com
amsterdamcanalpainting.com

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s