VAN GOGH MAAND: Het onuitwisbare van Drenthe

Na een tijd in Den Haag te hebben geschilderd, vertrekt Vincent van Gogh in september 1883 naar Drenthe. Hij blijft er maar een zeer korte tijd: slechts 3 maanden. Maar zelfs in deze korte tijd zal Drenthe een onuitwisbare indruk op hem maken. Een indruk die terug te vinden is in al zijn toekomstige werken. Ik ging Van Gogh achterna en vertrok naar dezelfde plekken waar Vincent heeft rondgelopen in Drenthe: Hoogeveen, Hollandscheveld, Nieuw-Amsterdam en Zweeloo.

Hier schetste Vincent een kerkhof (Hollandscheveld)

De instagrammers onder ons hebben een sneak preview gehad; ik heb afgelopen weekend al veel beeldmateriaal laten zien. Dit kunnen jullie hier terugzien; en klik hier om mijn volledige instagram pagina te bekijken.

De Turfschuit

Op aanraden van vriend en schilder Anton van Rappard vertrekt Vincent naar het rustige (en goedkopere) Drenthe. Hij hoort dat het daar een mooie plek is om te schilderen en vertrekt – in tegenstelling tot de meeste schilders die naar de zanddorpjes gaan – naar het veengebied in Drenthe. Hier legt hij o.a. het bekende werk ‘De Turfschuit’ vast.

De Turfschuit – Vincent van Gogh (oktober 1883)
olieverf op doek
Drents Museum Assen

De mensen op het schilderij zijn geen onbekenden van Vincent. Het zijn twee medewerkers van het logement Scholte waar hij verbleef in Nieuw-Amsterdam. Zij hebben – speciaal voor hem – geposeerd voor als schippersechtpaar. De werkers op de turfschuit waren namelijk alleen aan het werk in de zomer, en dit werk is gemaakt in oktober. Op de turfschuit is de dame gekleed in het rood – kenmerkend voor de werkkleding van het logement Scholte zo vertelde het Van Gogh Huis. Bijzonder he?

Kunstenaarsdorp en eenzaamheid

Kerkje van het kunstenaarsdorp wat Vincent heeft geschetst (Zweeloo)

Vincent hoort dat Max Liebermann (Duitse impressionist) veel in Zweeloo is om te schilderen. Hij vertrekt om 3 uur ’s ochtends (!) naar het kunstenaarsdorp in de hoop om Liebermann en andere kunstenaars te ontmoeten. Maar helaas vindt hij daar niemand; Liebermann blijkt er alleen in de zomer te werken.

‘Drente is zoo mooi, zoo zeer pakt het me algeheel in en voldoet mij absoluut, dat ik, indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever ’t maar niet gezien had. Het is onbeschrijflijk schoon.’

Vincent van Gogh, in een brief aan zijn broer Theo oktober/november 1883

Maar dat neemt de liefde die Vincent voor Drenthe voelt niet weg. Hij probeert zelfs Theo – die op dat moment in Parijs werkt voor Goupil & cie – over te halen naar Drenthe te komen en ook schilder te worden. Maar Theo blijft in Parijs en de broers krijgen zelf onenigheid hierover.

De tijd verstrekt en het weer wordt slechter. Vincent wordt steeds neerslachtiger; in tegenstelling tot Den Haag zijn er hier bijna geen schilders om mee op te trekken. Hij wordt eenzaam en als ook het geld opraakt en niet meer wordt aangevuld, neemt hij van de een op de andere dag de trein naar Noord-Brabant om bij zijn ouders in te trekken.

Het bijzondere Drenthe

Eenzaamheid, financiële problemen en de onenigheid met Theo.. Een moeilijke tijd voor Vincent. Maar toch was Drenthe bijzonder voor hem en zette een mijlpaal in zijn carriere. Want dit was de plek waar hij definitief besloot om schilder te worden.

En hij wordt niet zomaar een schilder; hij valt voor de charmes van het platteland. De arme gezinnen, de hardwerkende boeren en boerinnen en het ruige leven op het platteland dat je in heel veel (zo niet bijna alle) werken van Vincent zal zien terugkomen. Dat is allemaal in Drenthe begonnen. Hier heeft hij besloten: ik word schilder van het boerenleven.

Het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam

Drente is o.a. door de werken van Van Gogh definitief op de kaart gezet in de kunstenaarswereld. Het huis waar Vincent in Nieuw-Amsterdam woonde is vandaag de dag een museum en restaurant. Beide zijn een aanrader om te bezoeken. Om daar te mogen rondlopen, in de kamer van Vincent te staan op dezelfde vloer waar hij heeft gelopen… Een heel bijzondere ervaring. Ik wens iedereen dat gevoel toe.

Vincent’s slaapkamer in logement Scholte
Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam

Van Gogh Maand

Van 29 juli t/m 31 augustus is het VAN GOGH MAAND bij De K van Kunst! 

Klik hier om alle VAN GOGH MAAND blog posts te lezen.
Klik hier voor extra materiaal voor VAN GOGH MAAND op Instagram (zoals mijn bezoek aan Drenthe!)

Bronvermelding:
wikipedia.com
vangoghroute.nl
vangoghhuis.nl
drentsmuseum.nl
histoforum.net
boek ‘De Grote Van Gogh Atlas’ van Nienke Denekamp, René van Blerk mmv Teio Meedendorp (Rubinstein en Van Gogh Museum).

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s