VAN GOGH MAAND: Vincent and the Doctor

De laatste blog voor VAN GOGH MAAND ging over de begrafenis van Vincent en hoe het daarna met zijn populariteit verliep (jaarlijk 2 miljoen bezoekers in zijn eigen museum!). Ik schreef “als hij toch maar eens wist hoe geliefd hij nu is, hè?”. Nou, er is een tv serie die een poging heeft gedaan weer te geven hoe het zou zijn als Vincent het WEL zou weten! De sci-fi fans onder ons weten denk ik meteen waar ik het over heb.. Inderdaad: ik heb het over de BBC serie Doctor Who.

Doctor Who: Vincent and the Doctor

Tony Curran speelt Vincent van Gogh in de Doctor Who aflevering (linkje onderaan in post)

Allereerst een korte introductie voor degenen die de serie niet kennen: Doctor Who is een science-fiction serie over een tijdreiziger (The Doctor) die samen met diverse partners avonturen beleeft en de wereld soms op het randje van de afrond redt. Met zijn blauwe politiebox als tijdmachine (TARDIS) reist hij naar allerlei locaties en tijden in het universum. Het is een waar kijkcijferkanon in Engeland!

In seizoen 5, aflevering 10 – ‘Vincent and the Doctor’ – gaat The Doctor met zijn tijdmachine naar Auvers-sur-Oise in 1890, het jaar waarin Vincent zichzelf neerschiet. Iedereen in het dorp vindt Vincent maar een vreemde man die rare dingen ziet en nog raarder doet. Maar gedurende de aflevering blijkt dat de hallucinaties van Vincent waarschijnlijk geen verzinsels zijn..?

De schrijver van de aflevering (Richard Curtis) vertelde in een interview dat hij – bij het schrijven van deze aflevering – zijn huis had volgehangen met prints van Vincent’s schilderijen. Zijn kinderen hielpen met het verzinnen van het verhaal. Hij heeft meer onderzoek gedaan dan voor welke andere Doctor Who aflevering dan ook; hij neemt Van Gogh erg serieus en wilde hem daarom zo waarheidsgetrouw als mogelijk neerzetten in de aflevering.

Momentopname van de aflevering Vincent and the Doctor (linkje onderaan in post)

Nominaties en fragment

‘Vincent and the Doctor’ is enorm populair. De aflevering kreeg twee nominaties voor Best Outstanding Dramatic Presentation’ (Bradbury Award en Hugo Award) en krijgt op IMDB een 9,3. Ik ga niet teveel verklappen over het verhaal; ik nodig jullie uit om de aflevering zelf te kijken. De gehele aflevering duurt zo’n 40 minuten en is te zien via deze link (helaas zonder ondertiteling).

Maar om jullie alvast een beeld te geven heb ik hieronder een fragment geplaatst. Hier zien we Vincent die naar Musee d’Orsay gaat, naar een ruimte gevuld met al zijn werken. Hij ziet nu met eigen ogen hoe zijn werk door legio mensen wordt bekeken en bewonderd. Hij hoort en ziet nu echt hoe geliefd hij is. De tranen schieten mij elke keer weer opnieuw in de ogen als ik dit stukje zie.

Ik wens jullie heel veel kijkplezier!

Fragment de aflevering: Vincent in Musee d’Orsay (youtube)

Van Gogh Maand

Van 29 juli t/m 31 augustus is het VAN GOGH MAAND bij De K van Kunst! Klik hier om alle VAN GOGH MAAND blog posts te lezen.

Bronvermelding:
wikipedia.com
youtube.com
IMDB.com
dailymotion.com

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s